Saturday, August 4, 2012

Giveaway "Saya Nak Duit Raya" By Wawa

 

 Jauh beraya sampai ke Kedah,
Sakan berjalan tak toleh-toleh;
Follow sudah tekan pun sudah,
Cik Wawa, nak duit raya boleh??

Membakar Lemang di bawah titi,
Membakar bersama anak Pak Moin;
Hadiah best menarik hati,
Jom ler reramai kita join!

sedap di makan ketupat palas,
tapi nak masak terasa malas;
mulanya empat sudah sebelas,
bulan ogos dua ribu dua belas.

"sapot menyapot amalan mulia"

sekian!
 

Mana lebih penting DUIT ke CINTA??

 
atau
  

 kata seorang kawan perempuan aku~

cinta tu lebih penting. dia tak mampu nak hidup dengan orang yang dia tak cinta. even lelaki tu ada duit berkoyan-koyan pun dalam bank tapi kalau tak der cinta dengan perasaan. TAK BOLEH! cinta perkara pertama katanya.

Kata seorang kawan lelaki aku~

Duit lebih penting! cinta dan sayang itu mampu dipupuk. dengan duit kita boleh buat apa saja yang kita nak!

Kata seorang pakar motivasi~

Jangan kawen dengan lelaki yang kata " i ada cinta yang akan i berikan pada u"

kata aku~

CINTA & DUIT itu sama-sama penting
Cinta saja pun tak leh jugak. tambah untuk aku yang kuat makan neh. aku rasa tak kenyang aku nak makan cinta hari-hari. Hari ney cinta masak kicap, esok cinta masak sambal, lusa cinta masak tiga rasa. tak boleh3. aku nak jugak makan benda2 lain macam ayam goreng atau ayam panggang atau ayam percik.

Duit saja pun tak boleh jugak tak der cinta. Kalau duit banyak sangat neh asyik nak p dangdut jer. hari2 p dangdut sampai abaikan anak, bini, suami, ibu ayah dan sesapa jer laaa~ lagi pun cinta dan kasih sayang neh mana boleh beli2.

" mamak! kasih sayang satu!"

harus tak der weh!

:P

sekian!

makkkkkkk nak macam dalam gambar neh bolehh??

 

Nak mcm neh boleh tak???
Weh! Boleh takkk??
umuq brapa baru bolehh??
kena keja dulu ker??
kena ada kereta tak??
 kena ada duit tak??


ermmm...

"tiada keretaku bawa kau jalan2, basikal pun ku tiada, ada pun orang punya
apalagi belanja mau bagi hantaran kawen sama kamu"



"makkkkkkkkkkkkk!!
saya mau kawen! kawen dengan siapa?? dengan siapa saja!
oh mama!! saya mahu kawennn!! kawen dengan TOM KURUS yang tinggal di HOLLYWOOD~"


Friday, August 3, 2012

P Mampos ?? part 2~

 

Ingat tak?? aku pernah tulis entry sal p.mampos sebelum neh??
Tak hengattt???
apa yang kau hengattt??
makan jooo!

hihi
sesiapa yang dah amnesia
sila picit 

Aku neh punya perasaan ingin tahu yang berlebih2. jadi aku pun mesti nak tahu kebenaran betul ke ada nama tempat yang PELIK mcm neh??
So, aku pun tanyalah abg angkat aku.
ecececece
kecik2 dah ada abg angkat segala erk!
cepuk kank!

eh, jap. kecik ke???
masih! ok!
baby paste neh!
hihihih

abg angkat aku yang duduk kat nogori sembilan neh pun gtw aku~

"sebenarnya dorang dah edit neh
podas -->>> pedas
soromban -->>> seremban
mampang -->>> ampangan
p. mampos --->> pulau mampat
itulah yang sebenarnya"

hahahhahahaha
tak bertanggungjawab betul orang2 yang edit tuh.
nanti ada pulak yang tak balik kampung beraya sebab nama kampung dah bertukar
huhuhu tak kesian ke?? hihihi
 
kank kalau anak2 aku tengok ke??
macam mana?? dorang hengat betul pulak ada nama tempat cmtuh
tak pasai2 anak-anak aku kank kena marah dengan cikgu geografi kat sekolah
sebab bercakap tak sopan.
eh, jap, anak?? 
bila kau kawen???
Ya..memang tak lagi. mksud aku tuh bakal anak-anaklaa
:P
 
heh! u! orang yang edit! tolong edit nama kampung aku lak

tanjung piandang --->>> Tanjung PANG sekali haaa!!!

sekian!

Thursday, August 2, 2012

Saya Nak Sampul Duit Exclusive YANA 1st GA



Aku Join!!!

"Sapot menyapot amalan mulia"


sekian!!

Apa yang aku tengok untuk Join sesuatu GA, CONTEST or SEGMEN??

  • Syarat
Kalau yang jenis pemalas macam aku neh. Memang akan tengok syarat dulu la. Kalau syarat dia agak berat untuk aku yang dah  berusia neh. Hurm. Sory ler sayang...bukan tak minat. bukan Tak nak! tapi tak mampu. Daripada aku join jugak tapi aku tak ikut syarat dia wat per kan?? Kalau takat syarat nak follow penganjur dan BEBERAPA orang sponsor aku tak der hal laaa. Larat lagi. Larat! tapi aku rasa korunk pun sama jugak kan? betul tak?

  • Hadiah

 
Perghhhhhhh!! kalau hadiah dia dapat kate dengan hanya satu entry! syarat dia mcm mana pun aku mesti larat! hahahah. Neh jenis yang mata duitan. cam aku jugak. hihi. Lepas aku tengok syarat dia okeh. Aku mesti Join! biasanya aku tak kisah sangat sal hadiah neh. Aku lebih kepada "sapot menyapot amalan mulia". Tapi hadiah yang selalu buat aku teruja adalah duit tunai. Gila mata duitan kan aku? heh! tapi aku rasa korunk pun sama gak? betul tak?? walaupun 2 hengget. aku dah cukup bahagia dah. hihihi

  • Pemilihan Pemenang
 

Sebenarnya, aku lebih suka if di adili dengan manusia daripada mesen2 ke nasib2 ke hape ke. hihihi. Demand kau! buat contest sendiri! hahaha. Tak der..aku nak gitau jer..mana tahu leh buat tips pada orang yang nak wat GA,CONTEST atau SEGMEN kan..kan..sebab bagi aku, bila kita nak sesuatu tuh bukannya datang bergolek2, ketepak! ketepuk jatuh depan muka. mesti nak ada usaha sikit laaa. Contohnya, penganjur pilih pemenang berdasarkan kreativiti letak banner ke, senget ke tebalik ke. hahahaha. cam sengal jer aku nya idea. hikhik tapi paper pun ada gak orang yang jenis simple lagi pimple neh. yang tak suka benda2 cmtuh. dia suka tempek jer banner then anta link. hihihi kekadang aku pun cm tuh gak. Jadi, Penganjur kena buat dua bahagian a) dipilih by nasib b) nenek aku yang pilih. okeh tak cm tuh?? hihihi

  • Penganjur yang Peramah bukan Pemarah(Tambahan)
 

Masa kita Join. mana kita nak tau kan?? hihihi tapi neh lepas terjoin laaa. Macam aku, aku suka bila penganjur neh ramah tamah. Suka! Contoh bila dia luangkan masa ke entry kita dan cakap "tengss join bla..bla" Aku rasa dihargai sangat. Terus tanya, bila lagi kau nak wat contest? aku nak join neh. hahaha gila punya nak menyapot sebab suka dengan keramahan penganjur. Tapi tak ler ramah sangat sampai ulang alik kerumah aku yang kat TG. piandang neh sebab nak tunjukkan keramahan sangat tu boleh mendatangkan kemarahan aku lak. hihihi. Aku puji sorang penganjur neh. Aku menang dia punya contest hari tuh. Cam biasa aku bagitahu la detail2 kat dia. Then, dia anta komen kat aku kata hadiah lambat sikit, dia minta maaf. Eh, seriuss aku tak kisah! tapi apa yang bestnyaa..dia bagi tahu kat aku..dan yang paling penting. aku dah menang! kau hado?? hihiih.

sekian!

p/s : Entry tak der kena mengena dengan yang sesiapa. Sila jangan terasa yer..

Wednesday, August 1, 2012

Blogwalking August by Jaja Sutera

http://2.bp.blogspot.com/-rcI7KaJ0uEQ/UBhY9jzBpcI/AAAAAAAABwo/xNKg2NhkLd4/s1600/bw+2.png 

 Aku Join!

Tag

Semua yang baca !


Nak sambung belajar ke tak?? Kompiusssss weh!!

 

Nak sambung belajar ke tak??
arghhhhhhhhhhhh
kompiusssssss!!!

Kalau kau sambung belajar...
Bila kau nak kerja?
Bila kau nak ada duit?
Bila kau nak beli kate?
Bila kau nak kawen?
Bila kau nak ada anak & laki?
eh,eh, ke situ plakkk

Bila dan Bila??
dan
Bagaimana?? 


ermmm..bukak puasa nanti nak makan apa erkkk...

Tak Rugi aku Follow Cik Nurul!!!!

sebab apa tak rugi??

nah amek!


Ha...aku bagi siap2 kat korunk
g tengok sendiri
aku tau korunk malas nak dengar aku membebel

hahahahah
weh!
siyes~

Pertama : Cik Nurul neh seorang yang spontan. hari tuh dia nak bagi hadiah tuk 3 orang pengomen terpantas di entry dia pun secara spontan gak. aku pun apa lagi?? kalut2 komen. terserlah kegelojohan aku neh. so, kalau korunk nak join lagi spontan cik nurul neh apa lagi???

p follow lerrrr  

mana tahu pas neh cik nurul nak wat pengomen terpantas dapat dua tiket melancong di belakang rumah haku ke. hihihi.

Kedua : Blog dia memang cantik. bukan bodek ler! dah memang cntek. aku paling suka header dia tuh! ada gambar couple kot. hukhukhuk. sweetnyaaa. tetiba mak teringat zaman muda mudi mak!..huhuhu aku rasa tema header cik nurul neh..ala2 bercinta di korea kot. tak pun bercinta dalam peti ais. sebab macam sejuk jer..aku pun kalau nak g jenguk blog cik nurul neh kena pakai sweeter sejuk sampai ke sini. hihihihi. jadi kalau korunk tu asyik panas jer. apa lagi??

p follow ler

Ketiga : shout box dia tuh. makk aiii comeyynyaaa rasa nak kunyah2 jer..comei sangat kottt. aku rasa cik nurul neh suka bunga neh. tengok lerr banyak jer bunga kecik2 kan shout box dia tuh. huh!
comel ! mulalah  aku berangan nyanyi lagu hindustan dekat taman bunga. hihihihi. kalau korunk nak rasa apa yang aku rasa. apa lagi??

p follow lerrr

Yang last : Cik Nurul sekang neh tengah cari SPONSOR utk dianya GA atau  CONTEST. korunk yang rasa banyak duit bertabur kat jalan tuh. g la jadi sponsor. ke kalau korunk bukak kedai baju ke. tudung ke g la jadi sponsor. tapi kalau korunk ada ladang lembu . aku rasa cam tak payah laa kot nak sponsor lembu korunk tuh, cam payah jer nak post2 neh. hihihi :P


Akhir kata : memang tak rugi follow cik nurul neh!!!



nak tau lebih??
dua entry neh berkaitan jugak dengan cik nurul
huhuhuhu

sekian!!!

Segmen Lokman : Saya Blogger Dari Universiti Pendidikan Sultan Idris


Join!!!
Tamat 19/8/2012

haiii selamat berkenalan!!
hihihihi

"sapot menyapot amalan mulia"

Sekian!

Tuesday, July 31, 2012

terkejut beruk aku!! part 2

Dah macam drama bersiri plak aku tengok N3 kau neh sue.
hahahaha
ado den kisah??

kalau korunk tak nak kejutan budaya
boleh p baca terkejut beruk part 1 aku neh
siloooo...siloooo...

sambungan dari kisah aku terkejut beruk
bila blog aku neh telah bertukar wajah
ceritanya bermula begini...


Di satu pagi yang hening, Aku merayau2 ler kat blog yang aku follow.
Then tetiba aku terbaca 
Percuma Edit Blog untuk 3 Yang Terpantas
Percuma?? aku kalau nampak jer benda percuma neh memang laju. sapa tak nak benda percuma??
Aku pun pandang berkali2 blog aku yang warna warni dulunya neh. terasa begitu usang pulak. 
aku pun melajukan diri terus g mengomen dekat entry tuh.

Matlamat aku hanya satu. aku mahu jadi orang pertama yang terpantas!
yeh! su chayok2!! dan akhirnyaaa aku jadi orang yang kedua.
Okeh laa kan??dari tak der langsung. hihihihi
DAN
Ya!! aku dapat percuma edit blog dari cik nurul!!
 
selepas itu,
aku mula laa berchating dan berkenalan serta berdating dengan cik nurul di laman muka buku
aku pun bagitahu ler apa yang aku nak. pot pet pot pet.Cik Nurul pun tanya soalan neh kat aku :

Cik Nurul : Awak, sila beritahu saya ye nak edit blog awak macam mana. Simple/Denim Template atau Blogskin?

Aku :  Awk buatlah mana yang awk senang. hihihihi

Mesti dalam hati korunk. Bagusnya aku neh kan??? tak memilih. bagus3. Korunk tahu tak apa sebenarnya??? Ya..yang sebenarnyaa aku tak tau apa benda yang Cik nurul sebut.hihihi.
simple?? Ya..aku tau..ringkas.
Denim? Hurm..bukan sejenis kain?? mcm mana lak boleh buat blog??
Template. Ha..tu aku tauuu laaa
Blog Skin?? ermm Kulit Blog?? apakah??

isk.isk.isk.
betapa buta blognya aku neh!
sib bek lerr cik nurul neh sabo jer layan karenah aku yang
banyak tanya neh
Pas neh aku rasa aku kena minum power root untuk
kurangkan sikit 'genius' aku neh.

Then
sehinggalah pagi tadi
bila aku bukak jer blog aku
SUPRISEEEEE!!!!!
Weeeee!!!

cantik!
lawa!
kau memang daaabommm

Tapi jadi lak satu masalah.
aku tak tau mcm mana nak ke dashboard
mcm mana nak tulis entry??
macam mana nak tengok sapa yang update??
hahahahahha

Cik Nurul pun kata~
"tak per...nanti saya letak button follow dengan dashboard kat atas tuh erk"
Adoiii sabarnyaaa diaaa
leh buat menantu neh!

Korunk faham tak apa aku citer neh??
ntahhh
aku pun tak berapa nak fahammmmmmmm
huwaaaaaaaaaaa

tima kasehhh cik nurul!!!
tengsss q cik nurulllll

LEBIU Laaaaa!!!

Opsss Siapakah Cik Nurul yang Daaaboommm itu???

Tunggu entry seterusnyaaa!!! :P

sekian!!!

p/s : Blog aku neh telah di edit oleh cik nurul. Kepada cik nadieya yang bertanya cm ner nak dapat blog cm ney?? follow ler cik nurul. mana tahu nanti cik nurul buat lagi ker..percuma edit kepada pengomen terpantas. :) kwn2 jom reramai follow cik nadieya & cik nurul utk memeriahkan majlis. eh, mengeratkan silturrahim.hihihihi (sengaja aku tak letak link cik nurul kat entry neh :P)



Terkejut BERUK aku!!!!!

 

kan...
beruk jugak yang dipersalahkan...

huhuhuhu
Meh aku cerita aku terkejut beruk kenapa???



selepas sahur aku memang biasa akan tidur balik laaa
memang wajib kecuali kalau kucing aku kacau aku
duk miow2 memang aku tak leh tido, lagi satu kalau abah aku pasang radio sampai aku
rasa macam berada dalam disko. kemain punya kuat kalau abah pasang.
jiran kampung sebelah pun leh dengar.
heeee aku tipu.

haaa dua benda neh memang akan menyebabkan aku tak leh tidor laaa
tapi hari neh aku tido..
then aku bangaun kul 9.30 pagi
g basuh muka then perah2 sikit minyak kat muka aku neh
untuk mak aku masak lauk petang nanti
tak der aku nak bgthu muka aku banyak minyak sampai leh buat goreng ikan kat umah aku
hihihihi

bila kau nak citer ney??
dari tadi minyak ikan laaaa
disko laaaa

owhhh
hihihihi
okeh!

aku bangun. then terus bukak blog tanpa sempat aku mandi lulur. kebiasaanya memang mcm tuh laaa.huhuhu
tetiba. eh?? asal macam neh?? kenapa mcm neh???




tahu apa jadi???








blog aku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!













dah jadi lain!
dah jadi lawaaaaaa!!!
dah jadiii osemmmm!!!
dah jadiiiii
huh!

terharu~ sambil tenyeh2 sikit hidung
sib bek ada muka aku setempek dekat header tuh
kalau tak?? sumpah!
aku ingat neh blog orang lain


lawanyaaa blogggg 
aku..
hehehehe
pernah ada orang puji blog sendiri??
pernah??
aku ler orang nya!!

hahahahah

Tahu mcm mana blog aku leh bertukar wajah????
nanti aku citer!!!


weh! sat. memetik kata2 ahmad nisfu dalam pendekar bujang lapok
"neh aku dah pakai bedak banyak2. cantikkkk takk blogg akuu???


hahahah

sekian!

Monday, July 30, 2012

P. Mampos???

 

Jah : Eh, Jemah?? mai adres aku nak g umah kau  raya neh
Jemah : No. 3 suku, Jalan kubur, 12345 P. mampos
Jah : P. mampos?? kau kata P. Mampos??

Jemah : Yerlaaa..P. Mampos! Kenapa???

Jah : Sampai hati kau Jemah..kalau ya pun kau tak suka aku datang umah kau janganlah kata P. Mampos kat aku. Aku cuma nak tau umah kau kat mana jer..(dalam keadaan sedih)

Jemah : Yerlahhh..P. mampos laaa.. kau neh Jah..betul laaa tuh..

tuttt..tutttttt..tutttttt

Ganggang telefon di letak!

Moral of da stori : cakap biaq terangggg nahhhhhhh~
hikhikhik

-Weh! korunk pernah lalu tak jalan P. Mampos neh?? takut aku nak lalu. nanti mamposssssssss sungguhhh-
hikhikhikhikhik



Sunday, July 29, 2012

Awesome GiveAway by Aina Mansor



 
Join!!!
last2 minute neh!
tamat pada
31 julai 2012
 
 
"sapot menyapot amalan mulia"
 
 
sekian!
 
 
 
 






adakah korunk atau orang di sekeliling korunk mcm neh??

Adakah korunk macam neh???

  • Terlalu mementingkan kesempurnaan sehingga menganggu kerja yang perlu disiapkan. Maksudnya, kalau korunk buat kerja, asgment ke hape ke korunk akan  periksa semuanya dengan detail. Sampai tahap koma letak kat mana, huruf besar huruk kecik, kata adjektif tak leh bertemu dengan kata nama. perghhh memang detail gila baby! tapi tahappp kedetailan korunk tu telah menyebabkan korunk tak sempat nak hantar kerja tu tepat pada masanya sebab asyik duk belek. " eh betulker ejaan  aku neh? eh, ayat neh dah dramatis ke belum neh?? adakah korunk macam neh??
  • Terlalu mementingkan kojo. Korunk asyik kerja, kerja kerja. Korunk lupa semua benda. Sampaikan korunk jadi anorexia nervosa sebab tak makan punya kerja. adokah korunk mcm neh?? 
  • Terlalu cermat dan teliti dalam hal2 berkaitan moral sivik dan nilai neh. Kalau korunk bawak kater pagi2 dalam pukul 3 cm tuh korunk tetap akan berhenti di trafik lite merah walaupun hanya kate korunk jer kat situ. tak der kate orang lain dan jalan tu pun memang korunk sorang jer yang jalan taim tuh. perghhh tetiba jer seram. heh! adakah korunk cmtuh??
  • Tidak membuang barang yang tidak berharga atau yang sudah rosak walaupun barang itu tidak mempunyai nilai sentimental. contohnya, peti ais zaman nenek punya nenek belah opah saudara korunk masih korunk simpan di dalam rumah. walaupun peti ais tuh dah lama menyembah bumi dan tak leh nak guna dah. adakah korunk macam neh??
  • Keberatan untuk memberikan tugas kepada orang lain dan payah nak bekerjasama dengan orang lain. korunk rasa orang lain buat kerja tak berapa nak bagus. korunk tak percaya pada kerja orang lain. kalaupun korunk bagi orang len buat lepas tuh korunk akan cek balik enamploh lapan kali keja tuh betul ke tidak. adakah korunk mcm neh??
  • kedekut dengan diri sendiri. korunk sanggup pakai baju raya masa korunk umur 10 tahun sebab ingin berjimat untuk perkara2 yang lebih penting lagi korunk rasa. adakah korunk mcm neh??

(Sumber : Barlow & Durand, 2009)
(Abnormal Psychology Fifth Edition)



weh! tahukah korunk??
jika korunk ada 4 dari semua yang dinyatakan di atas
korunk tergolong dalam
obsessive compulsive personality disorder (ocpd)
Apakah??

bukan sejenis makanan or sayuran or binatang ya..
ini adalah salah satu jenis personality disorder (kecelaruan personaliti)

jadi, kawal2 laaa personaliti diri supaya bersederhana dalam apa jua yang dilakukan
kalau tak..











see u in tampoiiii

hukhukhukhukhuk



sekian!



 
HALF EDIT BLOG:jiakreatifelt.com