Tuesday, August 17, 2010

hentikan gangguan seksual terhadap lelaki?


masa mula-mula aku tengok tajuk ney...kepala otak aku pun berfikir..." isk2 teruknya perempuan sekarang dah tak tahu malu..biasanya aku dengar yang wat gangguan seksual kebanyakkannya lelaki..ini perempuan pulakk??" aku cakap dalam hati aku mcm tu laa lebih kurang..

pastu bila aku bukak full pic dia..ahaks! huhuhu tak seperti yang aku sgkakan..gangguan seksual yang perempuan buat terhadap lelaki bermaksud dengan cara berpakaian tak senonoh tu laaa..huhuhu macam yang di tunjukkan dalam gambar di sebelah..
betul ker?? bila di fikirkan secara waras dan rasionalnya..hurm ada betulnya jugak..kan?

sebelum ini pun aku ada pengalaman gak laa..ntah aku nak kategorikan sebagai gangguan seksual ataupun bukan aku sendiri tak pasti..kisahnya bermula ketika aku bersekolah si sebuah sekolah agama yang berasrama yang perlu aku rahsiakan nama sekolahnya...ketika itu aku nak pergi bilik air..bilik air tu merangkap tempat pelajar asrama perempuan mandilah...aku pun berjalan sampai kat depan pintu bilik tu aku pun dengan selamba membukak pintu bilik air tu..

dannnnnn

alangkah terkejutnya akuu

bila aku bukak jer pintu bilik air aku mendapati ada seorang ustaz dalam bilik air tu. bilik air perempuan pulak tu! isk..aku terkejut tak tau nak cakap, aku pun nak terjerit tetapi tiba2 ustaz tu datang dekat aku n tutup mulut aku cepat2...aku memang panic masa tu...nak di jadikan cerita kwn aku yang tadinya tak nak g bilik air masa aku ajak tiba-tiba sampai..dan ustaz tu terus lepaskan aku dan keluar daripada bilik air tu..huhuhu kwn aku yang baru sampai tu terpinga2 . tak tahu apa...

tahu apa aku buat lepas tu??

aku pergi pejabat dan mintak borang untuk tukar sekolah kerajaan..huhuhuhu. buat apa tunggu lagi..so, rasa2nya tu gangguan seksual ke apa??? hurmm..

apa pendapat kwn2??

tiba-tiba aku terfikir nak tanya kat sapa definisi gangguan seksual ney. tiba2 aku terfikirkan seseorang! aku pun apalagi berjalan-jalan mencari en. google utk bertanyakan perihal ini kepada en. google walaupun sebenarnya aku dah belajar tentang gangguan seksual ini masa sem 2 dulu. kadang2 betul jugak kata PM ' melayu mudah lupa' huhuhu. aku cari en google dan tanya tentang gangguan seksual kepada pelajar sekolah dan IPT , so , encik google pun cakap bahawa...Gangguan seksual boleh dibahagikan kepada bentuk ancaman dan persekitaran tidak selesa. Dalam konteks akademik sesuatu tingkah laku akan ditakrif sebagai ancaman atau ‘quid pro quo’ apabila ianya tidak diingini, berunsur seksual, dan dijadikan sebagai syarat untuk membuat keputusan ke atas status pengajian penuntut tersebut. Manakala persekitaran tidak selesa dalam konteks akademik membawa maksud tingkah laku dalam kuliah atau di kaki-kaki lima bilik kuliah ataupun di asrama yang menganggu gugat keupayaan penuntut itu untuk belajar.

punca...Jika kita perhatikan pemakaian wanita, adalah ia menepati ciri-ciri yang di gariskan oleh syara' (Islam) sebagaimana firman Allah yang bermaksud :

"Hendaknya mereka itu melabuhkan tudungnya sampai ke dadanya, dan JANGANLAH KAMU MENDEDAHKAN AURAT DAN PERHIASAN KAMU KECUALI APA YANG TERZAHIR." (an-Nur: 31) dan juga : " Wahai anak Adam, Kami telah menurunkan kepada kamu pakaian yang menutup kemaluan kamu dan ( Kami juga telah menurunkan ) pakaian perhiasan." ( Al-A'raaf : 26 )


Ayat-ayat diatas menerangkan bahawa menutup aurat itu bukan hanya rambut ataupun tubuh badan yang enampakkan kulit sahaja, tetapi ia memberi gambaran bawaha walaupun pakaian seseorang itu ditutup dengan pakaian tetapi jika pakaian itu ketat dan menampakkan lengkok tubuh dan dada, ini juga akan menjolokan mata si lelaki yang melihatnya serta menimbulkan syahwat.

Mungkin masalah pemakaian yang menjadi penyebab kepada banyak masalah seksual dikalangan wanita yang banyak menjadi mangsa rogol dan juga menjadkan gejala sosial dalam negara ini semakin teruk.

Selain itu penyalah gunaan media juga menjadi punca berlakunya masalah ini kerana media memainkan peranan sebagai penyebar segala meklumat yang positif dan negatif. Jika media memaparkan sesuatu program yang berunsurkan seks atau realiti-realiti tv daripada barat, ini akan mempengaruhi minda umat Islam yang dari asal didik dengan pemakaian cara Islam.

Penularan hiburan disamping masalah pergaulan masyarakat yang tidak ada batasnya lagi ditambah pula dengan penyebaran unsur-unsur seks oleh media ini akan menjadi peniruan anak-anak muda yang bersifat sentiasa inigin mencuba sesuatu yang baru asalkan ia menjadi "enjoy" kepada mereka.

Faktor-faktor yang dinyatakan diatas merupakan salah satu sebab mengapa masalah seksual yang melibatkan wanita tidak selesai biarpun pelbagai langkah diambil oleh pihak berwajib, tetapi jika ia tidak kembali kepada panduan Islam
 
HALF EDIT BLOG:jiakreatifelt.com