Wednesday, July 18, 2012

Baik VS Buruk Pelajar bwk HP ke sekolah



Baik

  • Boleh kol mak abah, nenek, tokwan, jiran dan pkwe/mkwe hari neh ada kelas tambahan jadi balik lambat sikit! Ini kelebihan bagi cikgu, tak der la budak nak bergesek2 pinjam HP kat cikgu dgn alasn nak gtw, kata balik lambat. Mklumlaaahhh PUBLIC PHONE skg neh pun dah jadi mcm PUBLIC FIGURE ramai yang nak g peluk cium sampai rosak kau...
  • Boleh guna waktu kecemasan. Cthnya, ketika pulang dri sekolah tetiba ternampak uncle cina tuh kena kejar dengan anjing dia. Taim tuh  leh kol sesapa jer yang  untuk mintak tolong selamatkan uncle tuh myb polis? bomba? kebajikan masyarakat? atau polis merin?? ikut suka hatiler yang penting misinya boleh selamatkan org. Mungkin jgk waktu diri sendiri dalam bhya boleh gunakan.
  • Boleh kol org yang dtg amek kita kat sekolah. Mungkin ayah, mak, orang gaji, kakak atau pak cik bus. biasalah kan? dorang kdg2 lmbat kdg2 yang paling teruk. LUPA! " hello. hello. bila kau nak dtg amek aku neh??? dah 3 hari aku tgu kat sekolah kau tak amek2 agi."
Buruk

  • Asyik mesej dengan pakwe kat sekolah tak henti2 dri masa pertama sampai masa last sekali " b, i syg u kewtat2, i cinta u sendat2 b, muah2x. cikgu neh mengajar tak hape2. suara slow. i tak leh masuk le b nak belaja" Pelajaran pun semakin merosot
  • Rehat jer kol pkwe yang duk kelas sebelah. " Jom rehat sesama! mama blnja papa yer??" sampai tak dengar loceng rehat dah bunyi " papa asal semua org bwk beg sekolah keluar?? eh! dah waktu balik laaaaaa" sibuk sangat bercinta. (kalau tak bwk HP pun dorg buat tapi ssh sikit nak cri bila bwk HP neh tau2 jer laaa)
  •  Mesej kat pkwe/mkwe masa perhimpunan " syg, u tau tak?? citer kita kena tangkap dengan PK. hem tu dah tersebar satu sekolah. jap tadi cikgu tuh suh i duk depan perhimpunan glmer ler i lepas neh! :P" tak hengat dah malu sebab apa saja leh mengadu kat pkwe/mkwe on da spot.
  • "Cikgu! hp sy kena curik, saya rasa minah yang curik sebab dia memang dengki dengan saya! kalau bukan minah peah! haaa sebab dia tuduh saya rampas boypren dia cikgu!" masalah hilang HP menjadi2 dan cikgu di sekolah akan menangani kes kecurian sehingga cikgu sendiri keliru.  aku neh cikgu ke? polis??
  • "Jap2 cikgu, jap saya nak amek gambar kenang kenangan dengan leman neh! 5 min cikgu pastu sambung mengajar!" nak bergambar bagai~ mcm leman tuh lepas neh berenti sekolah tak jumpa dah. guna hape?? guna kamera HP.
  • "aku mls ler nak blaja skg neh, tak der mood. aku tidur! tapi aku rakam jer laa apa yang cikgu ajar neh kan senang???" hengat lepas tuh  nak bukak balik apa yang dirakam dalam kelas?? heh!


p/s : Tak semua pelajar mcm tuh. ada yang betul2 menggunakan untuk jalan kebaikan tapi sungguh aku kata, boleh kira dengan jari yang nak guna untuk kebaikan neh. Aku cakap berdasarkan pemerhatian dan pengalaman aku sendiri sbg cikgu kaunseling kat sekolah menengah. cukuplah masalah displin yang ada jangan di tambahkan lagi. juz pndangan. semua perkara ada pro dan kontranya :)
untuk baca lagi tentang 
pelajar boleh bawak hp ke sekolah
boleh ke blog

&

sEKIAN!

14 comments:

cikeyrah said...

kelakar part yang tak sedar dah waktu balik tue..hee dah asyik sgt bcinta smpai tak sedar.. :D

Ikhwan Suhaimi said...

Setiap bende yang berlaku... ada baik dan buruk. taktau nak komen macam mana...

*mule2 ni mungkin kejutan budaya sikit... tapi lama2 nanti Ok kot.

Sue PeLik said...

betul ada baik dan buruk nya :)

Sue PeLik said...

itu laaa masalahnyaaa hikhikhik

are_lin@yu said...

dear,jemput join first segmen ayu ;-)

eimah siti said...

btul2....ada baik and ada buruknya...hehe..thanks sbb tag.....=)

Sue PeLik said...

Akan sy jenguk hihihihi

Sue PeLik said...

wc dear huhuhu

Liza Razak said...

zaman saya sekolah dulu...handphone pun tak de lagi..sadis betul..hehe

Sue PeLik said...

hahaha zaman sy dah ada cuma HP baling anjing hikhik tu pun mak abah punya sy? tak mampu pakai hukhukhuk

Ulya said...

ada baik ada buruknye .

harap keputusan yg dibuat ni benar2 mndtgkan manfaat .

kan depa dah buat kajian terlebih dahulu :)

Sue PeLik said...

huhuhu betul..
harap menambahkan kebaikan :)

✉ ¥ana Fauzi ✉ said...

PERGHH , ada baik dan ada buruk juga:")

Sue PeLik said...

betul2 tuh yana hukhuk

 
HALF EDIT BLOG:jiakreatifelt.com