Tuesday, August 28, 2012

Kenapa aku menangis??


Aku punyalah menangis tak hengat dunia. tersedu sedan aku menangis.
sampai je rumah aku terus kol Incik Faiz. Kunun nak mengadu ler! tapi bila aku dengaq sore
dia duk tanya "kenapa neh?, kenapa??" lagi nyaring aku meraung. Aku dengaq sore dia dah panic. mana tak panic! dah laa aku antaq mesej macam tuh tadi kat dia. tentu macam2 dia pk. lama2
dah ditenangkan oleh dia. eleh~ baru leh bercakap
then aku pun start citer kenapa aku menangis??


 

Tadi aku kuar dan balik agak malam laaaa
lepas tuh aku nak AMEK TEKSI. masa aku nak amek teksi neh
ada seorang makcik neh nak naek teksi
ikut arah yang sama dengan aku~

aku pun on jer laaa~
kami pun tanya kat pak cik teksi

"pak cik berapa harga dari sini ke situ??" cth*
"bagi rm16 henggat dah la"
"dua orang rm16?? atau sorang??" aku tanya lagi nak kepastian.
"dua orang" kata pak cik tuh
pastu mak cik tuh tambah " rumah saya masuk ke dalam sikit neh. boleh ke??"
pak cik teksi jawab " okeh, kira rm 20 hengget la mcm tuh"
maknanya sorang RM 10 la kan??

okeh! masa dalam perjalanan tuh
aku rasa semacam sangatt. tak tau kenapa. pakcik yang bawak 
teksi neh aku rasa awal 40 an. nampak muda. beberapa kali aku dengaq dia mengeluh 
bebai2. korunk tau bebai tu hape?? alaaa mcm hempas2 barang tuh. lebih kurang.
sumpah! aku mula tak sedap hati.

lepas tuh aku mesej macam neh kat incik faiz
"kalau dalam masa sejam lagi tak dapat hubungi org. kol mak abah. neh num plat teksi yang org naek"
hahaha gila. sapa tak risau??
aku bukan nak bagi dia risau! aku nak memudahkan kalau paper jadi jer.
bukan mintak. tapi sapa tau?? dunia sekang neh pelik2

Okeh. pastu pak cik teksi neh pun antaq makcik tadi ke rumah dia. dan mula laaa perjalanan aku bersama pakcik teksi tuh berdua sahaja! lepas jer dia antaq mak cik tuh. aku tengok. pak cik teksi neh makin agresif. dia bawak kate macam nak bunuh diri. tak hengat ka dia bawak aku? aku neh tak kawen lagi tau.
Beberapa puluh minit sampai ler kat rumah aku. kat tepi jalan besaq jer. tak masuk dalam.
aku bagi rm 10 sebab dia janji mcm tuh. 
lepas tuh tetiba dia cakap kat aku mcm neh
"mana cukup! rm15"
"tapi pakcik janji tadi rm10 ja?? kenapa rm 15 pulak??" aku tanya. geram.
"kalau ikutkan mak cik tadi pun kena rm 15! blaaa blaaa blaaa"
 dia bebel lagi. kalau ikutkan hati memang tak nak bayar. tapi bila pk keselamatan diri
aku bagi ja rm 5 henggat! dan terus blah dari situ. tak ucap apa2

lepas tuh ler yang aku nanges tak henti2 tuh!
keh2 rasa lawak pun ada
kenapa aku nanges???

aku rasa geram!
dia tipu aku!
kORUnk pernah tak rasa geram sampai nages2??? 
p/s : jgn balik malam dan naek teksi sorang2~



44 comments:

Ain said...

huish,,teruknye..gile ke ape teksi tu..-.- nasib die x buat pape

Sue PeLik said...

tu ler ain..huhuhu padah balik g malam sengsorang hukhukhuk

dEdEQ dE wIshEs said...

SUSPEN .. HUISH .. HEHE ..

A AH .. PEREMPUAN KALO GERAM CAMTULA KBYAKAN .. NANGIS JE MAMPU KAN KAN ..

SABAR2 ..

BETTER KASI RM5 DRI PAPE YG JADI KAN .. ^_^

Sue PeLik said...

betul3 huhuhuhuhu suspen jer kan?? padahallll hikhikhik

suhana abdul samad said...

hehehe..akak dah kena..lebih baik jgn naik teksi..bahaya sgt2..nasib baik xde pape..

Sue PeLik said...

tu ler kakkk nasib baek tak der paper hukhukhukhuk

NuRuL said...

sometimes naik teksi emg macam tu.. cekik darah betul !

hati3. takut betul balik malam naik teksi.

Sue PeLik said...

huhuhuhu betul3 lepas neh tak leh naek dah teksiiii

babycomel said...

saya kalau dah marah sangat memang akan menangis dulu, masa tu memang terlampau marah, hati xleh nak control perasaan tu.. awak dgn kita sama je, selalu pesan 'kalau xterima apa2, tolong bagitau mak & repot polis tau' huhu siap polis lg tu =)
take care selalu ye,

haz said...

memang kadang2 tu dapat pak cik teksi yg menyakitkn hati dan cekik darah. saje je nak amik duit lebih dari kita. sabo jelah. huhu

#ciksuzlin said...

Lin lagilah~ balik malam sorang-sorang, lepas tu pakcik tu bawa taxi salah-salah jalan. horror gila. Kalau tak familiar dengan Jalan Ipoh, tengok dekat license dah bertahun-tahun jadi taxi driver. Lin terus sound, pakcik kenapa ikut jalan salah? Seram gila masa tu. Siap mesej semua orang macam awak buat, in case apa-apa jadi. Nasib baik sampai rumah. Alhamdulillah~

Sue PeLik said...

baby comel-kan2?? huhu sama laa kita!!! huhu bila marah dan geram sangat2 mesti akan marah punya huhuhu awak lagi kelaka polis terus. hikhikhik

haz-betul tuh! pakcik teksi memang saja jer huhuhu

cik suzlin-yer ker?? huhuhu takut betoiii!! sib bek awk slamat jugak sampai kan?? huhuhu

Maria Menado~ said...

cekik darah.. apela... ~

Sue PeLik said...

maria menado-tu ler paasai cekik darah betoiii huhuhu

quinnie said...

memang benci bila kena cam gini...dulu masa saya belajar kat uitm shah alam..ada sorang pakcik ni jenis saiko kot..giler...tapi kejer bawak teksi...memang ramai tak suka naik teksi dia ni...sebab takut...perangai cam panas baran...tapi betul kata sue..demi keselamatan diri..kita bayar je la kan...huhuhu

Sue PeLik said...

quinnie-yer? menakutkan??kan? hadoiii patutnyaaa driver teksi pun kena amek ujian mental dulu b4 bawak teksi membahayakan penumpang betul laaa huhuhu

Dkna Abza said...

teksi memang mahal kalau naik malam..bahaya pon yea jugak

Sue PeLik said...

dkna- tu ler pasai kan? cekik darah betullll tensen jer

izan mama mia said...

ish..bahayer btol...

cik yuyu said...

hehehe cian dia.. tamo nangis2 keyh..

Sue PeLik said...

izan- huhuhu tu ler tobat tak buat dah huhuhuhu

Sue PeLik said...

cik yuyu-huhuhu tak nanges dah. tak nanges dah :))

are_lin@yu said...

sabar dear..yg pnting safety..duit kita blh cari..ati2 tau lain kli..huhu

Kesuma Angsana said...

kena kat KA siap lah dia, g repot lah kat LPKP hehehe

kiera'sakura said...

betol la kami pun kekadang klu tlampau marah suara jadi bergetar pastu mula nak nangis sebab geram and marah sgt..

nasib ampa xde pape kan.. Alhamdulilah

ros_reeza said...

eee..memang takutkan jadi macam ni.. Ros pun, memang tak berani naik teksi sorang2, tak kira malam ke , siang ke... ntahla, memang tak berani...

Memang penah terjadi kat Ros, mula2 janji lain, bila kita dah turun, jadi lain pulak.. huhuhu...

DekNie said...

kesiannya.. sbb tu deknie takot nk naik teksi... lbh prefer naik bas or ktm..biar ramai org pon.. rasa lagi selamat dari duk sorg2 dlm teksi tu...huhu

Sue PeLik said...

alin-tengs! huhuhu akan ingat pesan ayu lepas neh huhuhu

ka-mcm mana nak report tu ka?? hihihi nak report gak la!

kiera-kan?? uhrm sama laaa kitaaa bila geram sangat mesti jadi cmtuh punya

ros-tu ler kan ros?? jnji laen buat len cm ner??

deknie-tu ler deknie tobat3 tak mau naek dahhhh huhuhu

Azee Hana said...

hahaha..sgt kelakar la..ingat ape tadi..hhaaha..

Sue PeLik said...

aze-hihihi tuler over jer hukhukhukhuk

Haryati Faizal said...

susah naik teksi takde meter...main bubuh harga je... mula kata lain, lastly kate lain...

Sue PeLik said...

haryati- betul2 payah nek teksi cm tuh huh!

AnneRaini said...

putar alam sungguh...

Sue PeLik said...

anne-betoi2 huhuhuhu

Cik Nur said...

hehehehe..selalu sgt rasa geram sampai nangis ni...
bila keadaan reda, malu pun ada..hihihi

Sue PeLik said...

betul! bila dah reda rasa malu plak huhuhuhu

~PILOT LOVER~ said...

ingat ape tadi.. tapi takut jugak kan sebab dah malam... tak pe la sue yg penting selamat.. duit 5 ringgit kalau dibandingkan dgn nyawa...hurmm

Sue PeLik said...

pilot- tu lerrr betul2 nasib bek selamat dah tak der paper. cuma geram jer kannnn huhuhu

Khairul Nizam said...

ish2.. macam2 la.. naib baik x jadi ape2

Sue PeLik said...

tu ler nizam sib bek tak jadi paper hihihihi

Nurul Husna Mohd Hassan said...

kalau teksi yang takde meter memang diorang cas je bape2.. akak pun pernah kena, rm50 terus sorang. haish.

Sue PeLik said...

kak husna-saja dorang kenakan kita kan??

Si Matatajam said...

Ya Allah kesiannya kat Sue...Sabaq la mmg sesetengah orang ni suka cekik darah org lain...

Sue PeLik said...

si mata tajam- tu ler dah laa tengah tak der duit. kalau ada duit tak per laaa jugak :)

 
HALF EDIT BLOG:jiakreatifelt.com