Saturday, January 12, 2013

Mirip ibu atau ayah??


Assalamualaikum!


Tadi aku curik sedikit masa aku untuk berblogwalking ke blog kawan2. Terbaca pulak satu entry menarik yang ditulis oleh orang yang menarik jugak. sapa?? ha! cik aini. huhuhu. baca punya baca. aku pun nak komen jugak laaa. tapi baru satu ayat aku nak tulis. aku rasa macam. eh? aku mana boleh komen. aku tak tahu. ermmmmmmm....

entry nya berkisar tentang MIRIP SIAPA?? ibu atau ayah?? sonok jerk aku baca komen2 dorang bercerita tentang diorang mirip siapa. perangai dan rupa sapa? tapi aku?? macam mana aku nak cerita?? aku tak tahu! ayah dah pergi 25 tahun yang lalu. sebulan sebelum aku dilahirkan. jadi?? mana mungkin aku tahu ayah macam mana?? lucukah ayah?? pendiam? peramah?? sumpah! aku tak tahuuuu...bukan kata perangai, muka ayah cm mana pun aku tak tahu...aku tak pernah tengok. tiada gambar yang mereka tinggalkan untuk tatapan aku. hurmmmm...malah, kat mana ayah disemadikan pun aku tak pasti...jadi mcm mana nak aku cerita, aku mirip siapa???

Ibu??
hurmmmm. Ya...kalau ada ayah. tentulah aku ada ibu. Ibu aku masih bernafas sehingga sekarang. Ya. aku tahu tentang tu. aku yakin dan pasti. tapi aku ditinggalkan ibu sejak aku berusia 1 hari... aku tak berdaya. tak tahu apa2. hurmmmm. tiada pelukan. tiada ciuman. bahkan aku dibesarkan dengan susu lembu. eh, tetiba pulak. dah laaa tengah feeling2 sedeh neh. huhuhu. jadi, macam mana aku nak tahu aku neh mirip siapa??

Ibu atau Ayah??
tiada jawapan...
tak paaa..
tiada dendam untuk mereka..
aku pasrah. masih ramai yang punya dugaan dan cubaan yang lebih payah.
sayang cinta dan rindu aku tak pernah berubah...
Eh, dah mcm sajak pulak. huhuhu.
Bersyukur...
Allah berikan mak dan abah baru kepada aku
sejak berumur 1 hari itu...

TERIMA KASIH MAK ABAH SEBAB BESARKAN YA!
&
TERIMA KASIH IBU AYAH KERANA LAHIRKAN YA!

sekian!


43 comments:

dEdEQ dE wIshEs said...

SABAR K SYGGG :) DEQ XPENAH RASA PASAAN TU TP DEQ TAHU MSTI PERIT .. TP DEQ LAGI TAHU .. ANAK DARA NI SEORANG YG KUAT :)

Sue PeLik said...

@dEdEQ dE wIshEs tengssss syg!!! :) speechless..:)

Nur Fahz said...

Assalamualaikum..terharu kak fahz baca entry nie..Tak mengapa kalau kita tak tau mirip siapakah kita.Yang penting kita cukup sempurna utk jadi manusia yg cemerlang dan berguna.Semua itu adalah hikmah dariNYA.Setiap yang ditakdirkan ada agenda yg tersembunyi.Maybe sekarang Sue lebih bahagiakan?itulah agendanya :)

Sue PeLik said...

@Nur Fahzwlsm kak fahz...huhuhu terima kaseh. betoi kata kak fahz..percaturan ALLah tu indah kan?? sue lebih bahagia sekang. :)

Cik Nur said...

sabar ye sue... mirip siapa2 tak pentingkan..yg penting sue jaga hati mak abah yg ada... :)

dan yg penting sekali, jaga diri...banggakan mak abah.. :)

Sue PeLik said...

@Cik Nur tengsss cik nur...:) insya ALLAH. su jaga diri dan baggakan mak abah! :)

CikMunBlogger said...

tetiba macam sayu pulak baca entry nie . mun memang tak boleh sentuh isu mak abah nie . mesti sedih . hehe .

bertabah lah yew SUE .perancangan Allah penuh hikmah yang kita sendiri pun tak duga :)

muka mun macam abah mun XD

Raudzah Zahari said...

Sue kita rasa entry ni mesti best..tapi mintak maaf sgt-sgt..tulisan dia sama dengan background ke..anyway jangan sedih k..yang penting dia orang dah besarkan sue and give their undivided love to you so make them proud k..

hainom OKje said...

Dan terima kasih Sue...kerana Sue menerima takdir Allah dengan redho....banyak hikmah disebalik nya kan Sue.

fifie said...

Sue, fie harap sue sabar banyak banyak. Dah satu nikmat besar Allah bagi ayah dan mak baru buat sue. nangis fie baca

AyueJean said...

Terharu AJ baca entri ni....
AJ tau awk mesti seorang yang tabah.....
Takpelah tak tau mirip siapa pun....
Jaga mak dengan abah okay....=D

Nurul Aini said...

Cik Sue,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

eimah siti said...

sabar ye sue....takmo sedih2....u have everyone around u that always support whatever u do.....mungkin ada hikmah untuk smua ni....tabah k dear...

Ain Dzaya said...

dalam adik beradik..ain sorg je mirip ayah..tapi kaler kulit mirip ibu..cerah sket...kuikui

Encik H said...

masa mula2 baca entry ni, aku agak teruja sebenarnya..terfikir aku ni mirip siapa..

tapi makin lama baca, rasa sedih pulak..nasib masing2 tak sama kan..

dalam citer Gokusen kan, ada 1 episod tu, budak umur 5-6 tahun belajar nak buat backflip..sebab mak dia cakap, kalau dia dah pandai backflip baru dia boleh jumpa dgn mak dia..

dia tau itu bukannya mak kandung dia, tapi dia tetap sungguh2 berlatih sebab nak jumpa dgn mak..

motif dalam citer tu, relationship mak dgn anak tak semestinya sebab mak tu melahirkan..tapi sebab mak tu membesarkan..:)

Sue PeLik said...

@CikMunBlogger amin. mudah2 an...:) yeke?? hehehe muka cam abah ek! cm mana laaa agaknyaa kan?? anak perempuan ikut muka abah??? huhuh

Sue PeLik said...

@Raudzah Zahari okeh! dun wori and tenkiu erkkk...:) hurm mungkin tak habeh loading lagi kot. kalau ikutkan warna tulisan puteh. bckground hitam :)

Sue PeLik said...

@hainom OKje sama2 kak! :) hurmmmmm tu laaa. ada hikmah sebenarnya :)

Sue PeLik said...

@fifie huhuhu awak.. jgn laaa nges huhuhu. maafff tak sengaja laaa huhuhu

Sue PeLik said...

@Encik H yup! betul tu incik H. tenkiu erk. tersenyum saya baca komen encik H. :)

Sue PeLik said...

imah& ayu : tenkiu. ada hkmahnyaaa :) cik aini. y?? its okey laaa dear! syg cik aini oke?? :) cik aini punnn tabah jugakk kan??

Yan Ty said...

Jangan la sedih , xmirip xsemestinya ibu dan ayah xsayang kt. dan pedulikan jika ada yg mempertikaikan hal itu. ok?

ros_reeza said...

Sabar ye Sue.. Sedih pulak Ros baca :(
apatah lagi diri Sue yang menanggungnya..

doakan untuk kedua-duanya di sana ye.. dan hargailah mak abah yang ada sekarang :)

Sue PeLik said...

huhuhuhu tenkiu. yan dan rose :) tak perr saya okje hehehe

dya bunga said...

sabar ye..xpe..sis mirip dua2..:)

cikeyrah said...

dalam adik beradik2 qira sorang jek ikut mak yg lain ikut abah hee~

bila baca part yang akhir tertiba jadi sebak, tak pe kak , akak masih ade yg menyanyangi akak kan~

Sue PeLik said...

dya& keyrah : owh ye ke?? hehehe. eh, kita tak per. okje. hari tuh jer over sedeh kunun huhuhu. but im ok!

Misz Mieza said...

MM tak pernah tau kisah hidup Sue.. Tapi apa yang MM tau, Sue adalah seorang anak yang baik, tabah dan kuat.. Keep it up girl! =)

Pykaa Pdott said...

sabar ea sue . insyaALLAH suatu hari sue akan tahu jgk kat mana mak sue skrang . kena kuat tao . allah sntiasa syg pada org yg sabar .

Sue PeLik said...

insya ALLAH, saya sabar..:)

Sue PeLik said...

insya ALLAH, saya sabar..:)

are_lin@yu said...

saabr ya dear..sedekahkan alfatihah utk nya..itulah kih syg seorang anak..ayu plk mirip ayah..prngai cmpur2..haha

are_lin@yu said...

sue pasal c.mask tu kan stok ayu abs la dear..nti adaayu gtau erk..

ejulz said...

Sabar k Sue.. sue masih ada mak dan abah.. jgn lupa sue jugak masih ada kwn2.. :)

Kesuma Angsana said...

mesti kuat & tabah ye dik... KA always pray all the best for u ye !

deqjamucuxx said...

sabar yer cik sue... sedih pulok baca entry ni.. sayu jerr..

awak tabah kan... :)

kiera'sakura said...

sebaknya saya baca nie awak. tatau napa klu sy ada depan awk sy dah peluk awak. awakkkkkkkkkkkkk

hainom OKje said...

Mana pegi?

Sue PeLik said...

huhuhuhu ada ke ada. hehehe baru2 nak melekat kat blog pulak huhuhu

Sue PeLik said...

kira-adeh. alaaaa jgn laaa sedeh. huhuhuhu. tak pa nant saya update yang bagi awak gelak guling2 jerk, huhuhuhu

Mrs Velentine said...

sabar yea sue...MV mirip mak..anak2 pula mirip MV>.

Aslinda Aslinda said...

Aku bab-bab macam ni speechless ler Sue...heheheheheh

syafiq audy said...

patut la dh mcm lembu dah ak tgokhg,.hukhukkk,..btw,..ad hikmahats ktentuan ni,..hg ada pak teh n mak teh,..hg ad kami semua yg merupakan kwn2 baik hg kan,..be smart walaupun ak lebih smart drpd hg,.puiiiiii!!!

 
HALF EDIT BLOG:jiakreatifelt.com