Thursday, January 24, 2013

Kekalkan pointer~


Assalamualaikum!

Entry kali neh aku buat untuk menjawab persoalan seorang blogger kepada aku. mula2 aku ingat nak p bisik2 jer dekat blog dia bagitahu jawpan tapi rasa macam tak best pulak main bisik2 neh. baik aku buat pengumuman jerk. eh? keh2 tak der laaa. soalan beliau berbunyi begini~


Aku sebenarnya segan nak jawab. malu. sebab aku neh bukannya pandai sangat2 pun. biasa2 jerk. sungguh! aku bukan nak merendah2kan diri aku yang sedia rendah neh. tapi betul. erm, tapi bila tengok balik kesungguhan ibu muda neh nak tahu dalam komen yang di reply


Aku rasa tak salah kalau aku nak berkongsi pun kan?? pas neh semua org boleh dapat free PTPTIPU eh? eleh cm berguna sangat jer tips yang aku nak bagi neh. huhuhu. 

Berbalik kepada soalan akma tadi, sebenarnya, masa sem 1 lagi dah start kena dapat result yang ok. make sure 3.6 above. kalau boleh mantain sampai sem last. sebenarnya aku sangkut jugak masa sem last. result aku jatuh mendadak sebab thesis yang aku buat. tapi, result sem 1-7 dan cover aku punya sem last, so cgpa aku tak jatuh banyak walaupun aku punya result untuk sem tuh jatuh. faham? kesimpulan dia, try dapatkan result yang paling oke setiap semester. hihihi

macam mana aku buat target?? contoh untuk semester neh ada 6 paper. aku akan buat satu jadual. dan letak siap2 target untuk setiap paper. maksudnya macam neh.

paper 1 : aKu letak target nak A sebab paper neh senang sikit = 4.00
paper 2 : aku letak target A- sebab payah sikit = 3.75
paper 3 : aku letak b+ sebab lect mmg kedekut markah = 3.5, eh betul ke?

hahaha. so aku total siap2 aku punya result berapa untuk semester tuh. jadi aku akan bekerja keras untuk dapatkan apa yang aku target. tapi jgn laaa korunk dah awal2 sem cakap 'aku paper neh mesti dapat 'Z' neh. memang tak reti langsung'. hahaha. tak per, letak kita punya target. bila kita ada matlamat yang nak di tuju, mesti kita akan usaha betoi2. 

simple. tu je pun yang aku buat untuk pointer. untuk yang lain2 tu lain pulak ceritanya. kalau aku nak cerita enamblas ketrunan pun tak habeh. huhuhu. lagipun yang lain aku sama jerk macam korunk.harap jawapan yang simple neh boleh bantu akma dan mungkin adik2 lain yang masih di universiti! tapi, lain org lain caranya. mungkin org lain mempunyai cara yang lagi best! boleh share kat komen yer :)

kbai! :) 

tambahan : sebenarnya setiap universiti mempunyai pointer kelas pertama yang berbeza. contoh kalau di Universiti A kelas pertama mungkin 3.75 above dan ada jugak Universiti yang 3.67 above dah kelas pertama. so, cek dengan U masing2 ya :)

p/s : respect kat akma, dah ada baby dlm usia muda & sedang sambung belajar. perghhhh!!!


27 comments:

syafiq audy said...

kak pelik,kalu sy nak dpt kelas pertama lagi boleh x???tp sy suka karok n makan,..stdy ni kureng sikit,..tmbah2 tgok nombor n cosing2 ni,.memg stress memanjang la,.boleh x akak bg kata2 smgt utk sy supaya boleh dpt mcm akak,..***larikkkkkkkkkkkksssss uolzzzz...

Sue PeLik said...

@syafiq audy akak?? huh! pleaseeeeeeeee okeh??? hurm..tak paaa..cara tu dah betoi dah tu. karok + makan = berjaya kuasa 13. hikhik. teruskan usaha. tambah karok tu banyakkan lagi praktis. IF god willing, ermm 4 flat setiap sem. huh! :P

#sengal laaa weh

ros_reeza said...

bagus bagu tips untuk yg masih study. kagum jugak dengan org yg dah berkeluarga namun masih bersemangat untuk beljar. moga berjaya untuk semuanya. tahniah sekali lagi untuk Sue.

Cik Nur said...

kagun juga dengan org yg dah berumah tgga yg smbung study...

hebat..respek.!

apapun, target dah keyakinan itu pentingkan.. :)

adibahfaizah said...

before msuk degree haritu , dh trget 3 n above..tp ble da exm final, rse cam pyh plak nk dpt.T_T. cuakkkk..doakn kita.
hope dpt pngecualian byr ptptipu jgk :D bestyer !

Sue PeLik said...

@ros_reeza amin! tu laaa sama laaa dengan sue, kagum dengan semangat dorang! yang kita tak berkuarga pun malas! hihihi

Sue PeLik said...

@Cik Nur betul tu cik nur, kalau kita ada matlamat mesti kita akan usahakan jugak nak capai! :)

Sue PeLik said...

@adibahfaizah doakan yang terbaik untuk adibah! huhuhu. chayok2 kenala lebih semngat neh! :) huhuhu

Shiqin Sunshine said...

huhu...klu U saya 3.5 dah first klas...huhu....UiTM....

haa, betol2....klu mula2 dah kate sush, mcm mane nak berjaya b4 try and usaha rite? yg pntg tak give up...klu pnat rehat2 dulu ye dop...hehhe

btw, nak ucap salam maulidur rasul =)

Nurul Aini said...

Waa..bagus sangat tips ni..Saya nak jadikan cik sue inspirasi saya lah.. Terima kasih sudi berkongsi.

cweet pinky said...

aduh , seram sejuk lak CP bace entry nih , yela , CP rase pointer CP tuk sem nih macam jatuh jer , seriously , dengan jawab exam , tak leyh jawab langsung *bukan takleyh jawab tapi tibai 100%*

hm ... sem1 dah tak dapat dean , sem 2 dean ckop2 makan ... sem3 macam jatuh balek , haish ~


komen akak dah di reply di entry nih :

http://dariilhamkehati.blogspot.com/2013/01/kem-silat-kali-ke-2-di-pangkor_24.html

PILOT LOVER said...

hurm betul tu.. tapi tgk course jgk kan,, kdg2 lecture pun mainkan peranan penting...huhu .

dEdEQ dE wIshEs said...

TERBAIKKKLA ANAK DARA NI :) NAK JADIKAN IDOLA BOLEH ? HIHI

Azee Hana said...

saya time exam je nak study..result pon emmmmmm...huhuhu....kene berubah dah ni...x pe,,ikut tips2 tu lah..=P

Encik H said...

zaman belajar dulu, sy punya pointer cukup2 jer untuk grad 2nd class lower..hehehe

aNiss :):) said...

wah mesti result sue gempak nie :)

Misz Mieza said...

Tips yang berguna.. Terasa seperti nak belajar semula jer.. Huhu..

hainom OKje said...

Sajalah nak bagi tau pointer dia kaw kaw tu ha...ha....
main main je sue ...memang sengaja nak menyakat!...
Baguslah...okje suka dengan semangat yg berkobar2 tu....suka tgk orang islam maju!
Jangan ditanya okje.... cukup makan je!! he..he...

Che Rosliza Che Mat said...

good luck..

myfreeminded said...

Sue pelik ni mesti budak teror kan, mesti DL sokmo2. Tahniah tahniah... Setuju sgt2 apa yg Sue tulis kat atas tu, masa saya belajar dulu pun buat planning cam kat atas tu.

Sue PeLik said...

@cweet pinky boleh CP! chayok2 ada masa lagi huhuhuhu

Sue PeLik said...

@hainom OKje hahaha memang pun! :P

Sue PeLik said...

@myfreeminded tak der terer mana laaa terer makan jerk huhuhu

Nurakmaniza said...

wow...tq sis...di hargai info2 sprti ini...tp sem lepas sblm tangguh sem xdpt plak 3.5 abve..skdr 3.4++ hmmmm... kne kje keras lg ni...btw, tq sista :)

Hanif Idrus said...

Ilmu yang tersangat baik sekali.!!!
Mendapat maklumat dari pelajar terbaik...

Dulu masa aku belajar tak pakai pointer ..pakai A,B ,C ajer...
So aku tak paham abende tu pointer..hehehehe

kiera'sakura said...

awakkkkk insyaAllah nanti kita pun nk smbung blaja. tp tgu kuar baby dlu. skang cepat letih xleh nk fokus klu nk study huuu. doakan kita pandai mcm awk tauuuuu

Mrs Velentine said...

akak nak sambung study fikir 3x..hehe

 
HALF EDIT BLOG:jiakreatifelt.com