Tuesday, June 23, 2015

perkembangan zahra nur sofea


Assalamualaikum...

menggigil terasa tangan dan jari jemari runcing aku neh nak menaip kali ini. entah kenapa la pulak. huhuhu. mungkin sebab dah terlalu lama tak menulis kot. hehehe. hari neh aku nak bercerita tentang perkembangan zahra nur sofea zaharuddin. sapa tue?? op kos my baby! my evrythg laa senang cakap. ibu syg sofea ketat2 lorh! hihi

bercakap soal perkembangan anak neh. orang akan kata perkembangan anak yang cepat tu bgus. bijaksana. bijak sini. besaq nanti jadi doktor, pulisss dan sebagainya. jadi orang hebat sebab semua cepat. dari merangkak sampai laa ke bercakap semuanya cepat!! persoalannya. betul ke?? yaka?? bole percaya ka semua ne??

kalau ikutkan zahra nur sofea. dia menerap masa nak 3month ++ masa tu. tuhan saja yang tau aku suka cam mana bila dia dapat menerap. rasa macam anak dah pandai segalanya. kemudian, dia pandai duduk masa umor 6 month ++ jugak. tapi aku dudukkan. bukan dia duduk sendiri ya. dia pandai duduk sendiri lambat! masa tue umoq dia 10 bulan kalau tak silap aku.bru dia pndai duduk sendiri. 

zahra nur sofea neh pada mulanya tak merangkak, dia mengesot macam orang tua2 tue. guna punggung dan tangan. hampa tau?? jenuh aku google nak tahu adakah perkembangan itu normal atau pun tidak!!tapi tak dapat info sangat. cuma cikgu sains di sekolah aku ada cakap. dulu dia pun mengesot jugak. aku pun jadi lega, kalau dia dulu mengesot pun boleh jadi cikgu sains, so aku doakan sofea jadi doktor laaa. keh2. takut betol kan seorang ibu tgok perkembangan anak dia. sekang sofea advance dua2 bole mengesot bole merangkak bole.

then sofea tumbuh gigi start 8 bulan. and sekang dia dah 1 tahun 2 bulan dia dah ada 8 batang gigi. :) banyakkan kan?? mudah untuk makan dan menggigit peha gebusss ibu dia! huh...

dia pandai berjalan dipimpin dah lama. sejak berusia 11 bulan lagiii..tapi dia baru berjalan sendiri masa umoq satu tahun 1 bulan!. hampa tau dak macam mana melompatnya aku?? dah macam berok kalau teringat balik sambil sebut." abg! abg! mai sini tgok sofea dah pandai jalan. haha" laki aku blurr jaaa tak dak perasaan!
huhuhu.. perasaan ayah tak sama dengan ibu kan...

sofea dah pandai sebut ayah. dia asyik panggil ayah dia jak. bangun pagi pun sebut ayah. kenkadang rasa macam tak dak mkna jaa diri neh. ahaha. ayat jelessss. dan bengannggggg

itu cerita perkembangan anak aku yang pada aku sangat hebat. walau bagaimanapun, kalau anak hampa lambat sesuatu. tapi masa dalam tempoh masa dia. just ignore jakk apa yang orang lain kata. depa jelessss. anak kita cepat kena kata. lambat pun sama. yang paling penting banyakkan membaca!

ecehhhh!!hihihi
masa neh umoq dia berapa bulan entah aku tak hengat tapi 6 m ke atas lee huhuhu

6 comments:

Sue Bee said...
This comment has been removed by a blog administrator.
jue rahman said...
This comment has been removed by a blog administrator.
cweet pinky said...
This comment has been removed by a blog administrator.
cweet pinky said...
This comment has been removed by a blog administrator.
hainom OKje said...
This comment has been removed by a blog administrator.
nini said...
This comment has been removed by a blog administrator.
 
HALF EDIT BLOG:jiakreatifelt.com