Monday, February 18, 2013

anak tunggal~


 

Aku anak tunggal. dalam umah neh memang aku yang bolot semua benda sorang diri. makanan? minuman? kasih sayang? harta? eh? hahaha. semuanya ditujukan kepada aku sorang. kalau ikutkan jadi anak tunggal neh memang kaya. terutama kaya dengan lemak. boleh rujuk gambar aku kalau nak tengok bukti --->
hahahahha

tapi, kadang2 jadi aku neh sedeh. sunyi. mak abah kerja. aku tergolek sorang2 kat rumah. tengok kucing lalu. aku kejar. tengok pokok. aku tanya sama pokok. eh? huhuhu. pernah jugak aku melilau2 di keliling rumah macam orang tak betul. aku tak tau nak buat apa. nak tengok TV asyik cerita kawen tak suka lepas tu jatuh cinta. tengok FB asyik dengan status putus cinta " kau melukai hati ku lagi. bencik. bencik. bencik!"

Menjadi anak tunggal neh, aku dilatih untuk berdikari. silap pada sesiapa yang fikir anak tunggal neh anak yang tak tahu nak buat hape2. sedangkan, seperti semua makanan aku yang bolot. mcm tuh jugak laaaa kerja rumah pun aku jugak yang bolot semua! huh. kira kalau korunk nak kata anak tunggal tu tamak pun boleh laaaa. keh2. 

sejak kecik. aku tak pernah share apa dengan sesiapa. korunk tahu tak apa kesannya?? kesannya...bila aku masuk universiti orang pakai baldi aku yang warna pink tu pun aku rasa cam nak marah. nak cekik2 jerk orang tuh dan sound. asal kau pakai baldi aku hah??? huwaaaaaaaaaaa. tapi bila dah lama kat U dan belajaq pulak kaunseling. adeh. aku semakin memahami manusia dan diri sendiri. perkara simple2 yang aku rasa mampu untuk share aku share ler.  tapi, kalau sampai pakai baldi aku rendam baju kau sampai 5 hari, tu memang bukan anak tunggal pun hangen! kan? hahahah.

eh, dah jauh dah aku melalut neh. apa yang cuba aku nak sampai adalah aku setuju dengan Adler bila dia kata kedudukan kita dalam keluarga mempengaruhi personaliti diri. cuma yang positif itu kita teruskan dan yang negatif itu kita cuba buangkan. :)

eh, korunk anak nombor berapa pulak??
ha?
enamblas??

48 comments:

Nur Atirah said...

hehe lepas ni tak kesah la kan bila ade org guna baldi pink awak tuh . hehe . hmm , tira anak sulong . ape yg baru tira dapat , dah lama bg adek . haha . tapi skrg dah besa , beli sendiri je . jrg guna duet parents :D

Nurul Aini said...

hehe..betul, ramai yang ingat anak tunggal manja..tapi sebenarnya dalam satu masa dia juga boleh jadi orang yang sangat berdikari..hehe..baldi tu, semua orang geram..grrrr..sekali tak apa, kalau dah 10 kali, nak kena makan ni. Aku nak basuh baju pun susah..heehee..tak nak cakap saya anak berapa..cer cerita personaliti setiap anak..hehe..seronoklah jadi pakar kaunseling ni. nak jadi juga lah..huhohoheheooa.

Mieya Atiera said...

Nombor 5 je. Tapi ade ke patutditulisnya kat situ, seorang yang panas baran. Errr.. langsung takde kena mengena pon.

AyueJean AJ said...

AJ anak last....
Nombor 4...
Hehehhehehe......
Orang label anak manja...
Cheiiisssshh.. =P

Kesuma Angsana said...

KA anak ke 2 angah... so boleh ngam dgn semua hehehe

hainom OKje said...

ho..ho ... buat lawaklah petang2 ni, bagus jugak hilang ngantuk!hehe...
Eleh ingat anak tunggal je bolot sorang-sorang... anak bongsu pun sama tau...hehe.
Cercite kalau anak bongsu apa personalitinya... nak tau jugak ni!

Dah setel ke yang tut!!!huhu

blog usang said...

assalamualaikum cik sue,

anak tunggal memang sunyi..dan kadang2 kala kita rasa mcm jeles dgn keriuhan gelak tawa adik2 di rumah jiran..tapi tak apa..jgn sedih.:)

Momo said...

aku dua beradik je. Dan aku kakak yang suka jadi antu sakat adik aku. chill la su... jadi anak tunggal ni pun beso tanggungjawab nyer.. tunggu dan lihat...................

Hanif Idrus said...

Aku anak bongsu ler..Sue..
Gedik-gedik anak bongsu..hehehehe

Nastyna said...

Hahhaah baru la saya dapat menyelami perasaan anak tunggal.
saya anak tunggul :p

elyna mirsada said...

umm msti agk sunyi ^__^

Dunia Wilma said...

Wilma anak yang pertama dalam adik beradik Wilma...Sebab tu, Wilma terlalu protektif dan perfectionist...Semua mesti ikut idea Wilma jak ^_^ Hehehe...Dan, Wilma akan dahulukan kepentingan adik2 dulu sebelum kepentingan Wilma...

Raudzah Zahari said...

Oooo sue anak tunggal ya..kita alhamdulillah ada kakak ada abang and ada adik..cukup lengkaplah...

adibahfaizah said...

anak no 1 dr 2. haha :) tp kkdng rse cm ank tnggl jgk ble slh sorng tde.

Cik Nur said...

Nur anak sulung... :)
Erm..garang sudah tentu...hihihi..

yg lain2 tu malu nak bgtahu..kekekek

Nur sihat, Sue pula pe kabo?

Mrs Velentine said...

MV anak kedua...so mmg semua benda pakai brg kakak..hehehe..oh ya cuba try tanya no yg ada kat entry alia dania..CIk sally..sebab dia yg jual produk tue

are_lin@yu said...

ayu pn anak tunggal.tp aak tunggal prmpn dlm klrga..hehe..mmg xblh nk kongsi brg ngn org..klu npk mk lbih kn bdk prmpn pn rsa jles..hihi

Mayang ABDUL RAZAK said...

lawk le sue ni... akak no. 3 biasa anak no 3 ni baik2 belaka .. senang di jaga dan x banyak songeh, dan begitu memahami.. hahah kekadang mak akak masak ikan goren pun akak bedal ngan kecap.. kalau abg2 akak jgn arap le..nak makan sesedap aje... psst: jgn terkezut.. ada kwn akak ni dia anak ke nambelas tau... ibu dia sorang aje tau.. hebat ko.. akak terkejut sesangat...

myfreeminded said...

Ohhhh anak tunggal rupanye.. sian ye tak dak adik beradik, ni mesti berlambak adik angkat abang angkat kakak angkat... kira semua berangkat lah.. hehehe... tak pe Sue nak jadi mak saudara angkat kat anak2 akak pun boleh.. hahaha...

ros_reeza said...

Enambelas?.. itu bukan Ros.. Ros anak no 4 dari 5 beradik :)

Sue PeLik said...

@Nur Atirah huhuhu tak kisah laaaa sangat kalau tak lama. hihihihi

Sue PeLik said...

@Nurul Aini hahaha. owhhh nak rahsiaaa bagai erk?? hahaha kalau dah masa nant saya ceritakan erkkk.

Sue PeLik said...

@hainom OKje belum kaakkkk tak setel2 pun lagii huhuhuh. amek masa sikit nak pk nya huhuhu

Sue PeLik said...

@blog usang wlsm awk. memahami. awk anak tunggal jugak ke? huhuhuhu

Sue PeLik said...

@Dunia Wilma betul kan?? kadang2 kita neh ada yang ke brapa pengaruh kita punya personaliti uhuhuhu

Sue PeLik said...

@Cik Nur baik laaaa sihat mcm neh laaa huhuhuhu

Sue PeLik said...

@Mrs Velentine okeh kak no hal huhuhu

Sue PeLik said...

@Mayang ABDUL RAZAK yeke???? bahagia betul keluarga cam tuhhh ramai orang mesti meriah punya neh uhuhuhu

Sue PeLik said...

@myfreeminded hahaha dulu masa muda2 dulu banyak ler yang angkat2 semua neh huhuhuhu

Sue PeLik said...

terima kaseh kepada smeua yang sudi berkongsi korunk adik beradik ada berapa huhuhu

ayut said...

ayut anak last..mmg sgt mempengaruhi kedudukan kita dlm family ni... ==! yg pasti anak last ni mmg masalah dlm nk bt keputusan..cer taye org2x yg ank last...hihihi

izan mama mia said...

gitulah perasaan anak akak si mia tu agaknya yer,,boring jer,,ehe,,akak anak bongsu ,,ehe

Nurul Aini said...

Cik sue ku sayanggggggg...di manakah anda..saya merindui mu..hukhuk..saya tag cik sue di sini..kalau ada masa jemputlah join ye. ^____^

kiera'sakura said...

anak yang nombor pat nie pun marah bila orang pakai baldi pink tue nak2 kalau pakai tapi tak reti mintak izin, eh kita pun ada baldi pink la awak :p

Carlos Santiago said...

Oh anak tunggal...mesti manja...hehe..tp ok la, mak n bapak ajar berdikari.

Nizam Ijam said...

mcm best jer jadi anak tunggal? haaha


jom tengok entry saya di Pratonton Pada Suatu Cinta dahulu

cweet pinky said...

CP nih anak sulung :P

caye tak ? caye tak ??

um , macam mana ek personaliti diri CP ek , CP rase , sikap CP nih , CP nak pendapat CP jer diterima di kebanyakan mase , bile orang bangkang , rase nak hangen jer , tapi kalaw bab pinjam barang2 , CP memg bukan orang yang berkira tapi laen citer kalaw kiter dah bagi pinjam , tapi buat barang orang macam sampah , mean , rosakkan la hehehehe ~

alamak , sis su pelik , hehehe , sori terbuat entri lak kat sini , hahaha ~

eimah siti said...

betul2...mmg sgt mmpengaruhi...klau macam cik siti ni anak sulung...mmg ada sifat suka memerintah...sampai ke kelas pun suka memerintah orang...tapi kena kawal la...tak boleh ikut sedap hati ja...=)

Cik Nur said...

sue mana..? sihat dok... :)

syafiq audy said...

aku anak no6..ak ad abg, ak ad kakak dan ak ad adik...uiiiii..nmpak x package yg ak dpt,..***terus pasang lagu nasyid saujana keluarga bahagia,.sedamai taman firdausi limpahan kasih,.bla,.bla,..

hainom OKje said...

Mana pegi? senyap je....

Novelgurl said...

saya anak no.2 dri 8 adik bradik tp x suka share2 brng.hohoo.

cik nana said...

kite anak sulung dapat adik ke-2 mase umur 9 tahun. okay lah kira macam 9 tahun jadi anak emas tunggal. hikhik

nea lopah said...

salam kenal.. biasa nye anak manja anak tunggal ni. Akak anak ke 2 dr 4 beradik. salam kenal n done polow sini jugak.

Encik H said...

anak ke-2..ada sorang kakak..

and rasanya sebab ada kakak ni la yg buatkan aku boleh jadi seperti apa yg aku jadi sekarang..Alhamdulillah..:)

nini said...

nini anak first....ehem

Encik H said...

saya anak ke-2..sila panggil saya abg ngah..hahaha

naruto erm said...
This comment has been removed by a blog administrator.
 
HALF EDIT BLOG:jiakreatifelt.com