Tuesday, January 28, 2014

muka aku tebal bertingkek-tingkek


Assalamualaikum!

Hari neh aku nak lepaskan sesuatu dekat blog neh. bukan bom atau kentut. tapi luahan hati dan perasaan aku yang SAKIT! ayooo dah sakit aty baru nak buat entry kan?? huhu aku tak tau nak luah kat sapa. kat hubby tak sempat nak luah lagi. tak nak kacau dia taim2 keja neh, tengok isteri mithali tak aku?? hukhukhuk

mithaliiiii sangattttttttttttt. huwaaaaaaaaaa

Pagi tadi 28/1/2014 aku pergi klinik dengan harapan nak jadi orang pertama tapi hancus! sebab aku jadi orang yang kedua tak pa laaa daripada tak dak! huhhuhu. aku pun buatlahh rutin biasa aku. cek tekanan darah 100/70 then cek ayaq kencing semua okay. Good!! puji diri sendiri. berat??? not good2. hukhukhuk dalam masa 2 minggu aku naik 1 kilo. hukhukhuk okay ke untuk aku yang pregnant nak masuk 7 bulan neh?? adoiii kank jer laaa aku google. tapi dorang tak kisah pun berat aku naik banyak tuh, okay laaa kot. hukhukhuk

masalahnyaaa datang bila cek DARAHHH aku dah seriau neh. tensen! harapan semoga darah aku naik.mula amek kat hujung jari. bacaan 10.0 jerk?? sama mcam 2 minggu lepas. lepas tu kena amek kat lengan pulak. 9.5 plak! adoii neh mesti kena lagi macam minggu lepas. padahal aku dah makan semua makanan untuk tambah darah hati lembu, hati ayam, hati orang jerk belum. huhuhu. okay fine. tak adalah gusar sangat lagi, walaupun doktor dah warning bacaan 8.9 dan ke bawah jerk bersedia untuk cucuk 10 kali sehari.

okay tetiba aku terserempak dengan misi pakai baju biru neh. aku agak dia neh ada pangkat sikit neh. then dia tengok bacaan darah aku yang dari makmal punya. tetiba jerk dia terus membebel. bla.bla.blaaaa.blaaa. aku cakap aku bukan tak usaha nak naikkan hb. aku usaha. cuma kadang2 bila kat sekolah aku banyak kekangan. kat sekolah tak tau dorang masak apa.tak kan aku nak suruh dorang masak hati lembu ari2???

pastu, sekang neh awal tahun, mesyuarat kadang2 sampai pukul 5. jadi terpaksa makan apa jerk yang ada. bukan nak memilih sangat kena ada zat besi bagai. betul tak?? tolonglahh fikir aku punya kekangan. kat rumah bukan aku tak makan yang berzat. seming 3/4 kali hidangan aku kerang, hati lembu hati ayam mesti ada. sayur2 an. lepas aku dah kena minggu dulu aku mesti baiki diet aku punya. tapi dah tak mau naik hb (hemoglobin) aku nak buat macam mana??? cuba bagitau??? nak buat macam mana???

nak bertengkek atas pokok malam2 tunggu orang lalu pastu gigit tengkuk dia?? bagi bertambah sikit darah aku neh. hish! pastu yang paling aku SAKIT HATI dia cakap macam neh, cikgu suka bagi alasan sebab tu murid-murid kat sekolah suka bagi alasan. arghhhhhhhhhhh!! itu yang menyebabkan aku hangennnn jerk satu badan!!

kenapa nak melibatkan aku punya kerja??? 
stress tau dak??? hampa tak reti ka berbudi bahasa sikit?? kalau pun nak nasihat, nasihat la elok2. kenapa kena marah2?? kena cakap kuat2?? kalau cakap dalam bilik tak pa jugak. neh dekat ruangan menunggu. bayangkan?? betapa tebalnya muka aku saat tue?? lebih tebal daripada buku teks tau dak?? huhuhuhu

bukan semua MISI yang macam tue. banyak jugak yang okay, baik lembut dan penyayang, tapi asal yang aku jumpak jakk mesti yang nak marah2. kenapa??

bila masuk jumpak doktor, doktor okay jerk. dia cakap,Awak neh ada anemia neh, hurm kita tukar ubat. jangan makan obimin, makan iberet folic pulak sementara tunggu keputusan darah dari taiping untuk tahu punca kurang darah. tak marah pun. okay jerk. walaupun doktor cakap, lepas neh kalau tak naik jugak dan masih macam neh, jalan terakhir cucuk laaa..tapi dia still boleh cakap elok. .boleh jer kan?? 

budi bahasa budaya kita


7 comments:

Kesuma Angsana said...

sabar byk2 yer dalam keadaan skang ni !

Cik Nur™ said...

kekadang jururawat mmg lebih2 dari doktor..grr..!

jaga ksihatan tau...kalau tak kena cucuk 10kali sehari..huuuu

brick said...

I really like the bertingkek-tingkek song. Very catchy!

Hanif Idrus said...

cucuk hidung misi tu dengan pen....
suka dia jer yekk...

Kira Sakura said...

nah baca sini http://kierasakura.blogspot.com/2013/05/kisah-khalifah-vitamin-tambah-darah.html

saya pun kurang hb gak dlu. tp alhamdulilah tak kena cucuk 10x sari tue.

sabar ye laling. jgn marah misi tue nt bby terkenan dia lak nguuuu takmo takmo

Maria Firdz said...

Xpe la... Yg pnting usaha kan... Betul.. Sy kt kntin sekolah mujur la mak cik kntin rjin masak hati ayam... Blh la buat tmbh darah... Tpi mmg bising tul nurse bila hb rendah kn... Hmm.. Kdg mmg dh usaha x naik2 nk wat gane... Cuba la try mkn pati delima gulsan plak...

cweet pinky said...

hhahahaha , mungkin dye deki ngan sis kowt, yela, duk ngadap orang ngandung jer , dye tak ngandung2 , hahahaha ! lex sis, chill :P hehehehe ~

 
HALF EDIT BLOG:jiakreatifelt.com